Web portal MojLjubimac.hr namijenjen je svim ljubiteljima životinja, vlasnicima kućnih ljubimaca i onima... više

Irski seter

Irski seter
Irski seter je vitak pas, atletske građe i pun energije. Karakteriziraju ga otmjenost, okretnost, inteligencija i dobra narav.
Vaše ime*:
Email vašeg prijatelja*:
* - neophodno upisati
loading... Pošalji prijatelju ili odustani
Irski seter
Veličina: Veličina 1Veličina 2Veličina 3Veličina 4Veličina 5
Boja: Kestenjasto crvena
Porijeklo: Irska
Prosječni životni vijek: 12-15 godina
FCI kategorija: VII - ptičari
Naziv na drugim jezicima: Irish Setter (EN), Setter Irlandais (FR)

Irski seter

Irski seter je vitak pas, atletske građe i pun energije. Karakteriziraju ga otmjenost, okretnost, inteligencija i dobra narav.

Irski seter je najvjerojatnije kombinacija Engleskog i Škotskog setera te ptičara i španijela. Uzgojen je u ranim godina 18. stoljeća u Irskoj, ali njegovo točno porijeklo nije poznato.

 

Za aktivnu obitelj

Prekrasan Irski seter je odličan kućni ljubimac za obitelji koje su dosta aktivne. Ima veselu narav i puno energije te mu je potrebno dosta vježbe, igranja i trčanja. Voli trčati i pritom je jako brz. Zbog svojih lovačkih nagona voli slijediti svoj njuh i pretraživati sve oko sebe.  Kod Irskog setera potrebno je rano početi s treniranjem poslušnosti kako ne bi razvio destruktivne navike. Naime, mogao bi nanijeti velike štete na namještaju, ako mu je dosadno. Inteligentan je, brzo uči i zna biti vrlo poslušan. Kada jednom nešto nauči, pamti to dugo vremena.

 

Htjet će vam udovoljavati, ali razmišlja sam za sebe i često će pokušati kreativno izmanipulirati da određene situacije idu njemu u korist. Dobar je s djecom, ali je dosta neobuzdan i nestašan, pa može ponekad slučajno srušiti malo dijete. Ne tolerira grubu igru male djece. Većina Irskih setera se dobro slaže s drugim psima i mačkama. Irski seter je dobar pas čuvar, jer voli sve promatrati i informirati vas o svemu što se događa. Sigurno će vas obavijestiti o dolasku gostiju, ali i ptica i vjeverica.

 

Ovaj veseli pas ponaša se kao štene do svoje druge ili treće godine života, ali ga se brzo može naučiti kako se ponašati u kući. Irski seter je zanimljiv kućni ljubimac koji voli zabavu, vrlo je odan i zna to dobro pokazati. 

 

Nije za gradski život

Irski seter voli boraviti u prirodi i nije najpogodniji za čuvanje u stanu, niti za život u gradu. Zbog velike potrebe za aktivnošću, više bi mu odgovarao život u kući s velikim dvorištem gdje bi mogao nesmetano trčati.

 

Preporuke za njegu

Bilo bi poželjno da ga svakodnevno četkate kako se u dlaku ne bi uvukao koji čičak, a i da se ne mrsi. Iz unutrašnjosti uha treba redovito uklanjati višak dlake. Kupanje i šamponiranje samo po potrebi. 

 

 

 

 

 Uzgajivači pasmine Irski seter u Hrvatskoj
Ozon Media d.o.o. logo www.Pauza.hr www.MojLjubimac.hr