Web portal MojLjubimac.hr namijenjen je svim ljubiteljima životinja, vlasnicima kućnih ljubimaca i onima... više

Mekodlaki pšenični terijer

Mekodlaki pšenični terijer
Prvobitno uzgojen u Irskoj, Mekodlaki pšenični terijer služio je za mnoge svrhe: čuvanje stoke, za lov ili kao pas čuvar na farmama.
Vaše ime*:
Email vašeg prijatelja*:
* - neophodno upisati
loading... Pošalji prijatelju ili odustani
Mekodlaki pšenični terijer
Veličina: Veličina 1Veličina 2Veličina 3Veličina 4Veličina 5
Boja: Jedna od nijansi boje pšenice, uvijek jedna boja
Porijeklo: Irska
Prosječni životni vijek: 12-15 godina
FCI kategorija: III - terijeri
Naziv na drugim jezicima: Soft Coated Wheaten Terrier, Irish Soft Coated Wheaten Terrier (EN)

Mekodlaki pšenični terijer

Prvobitno uzgojen u Irskoj, Mekodlaki pšenični terijer služio je za mnoge svrhe: čuvanje stoke, za lov ili kao pas čuvar na farmama.

Izgled

Ovaj terijer odlikuje se prekrasnom svilenkastom dlakom, u boji pšenice, po kojoj je i dobio ime. Ima dugačku glavu i kratku njuškicu na čijem vrhu je maleni crni nosić. Ispod slojeva na licu duge dlake jedva se naziru dva velika smeđa ili crna oka.

 

Uši su u obliku slova V na samom vrhu glave, a dlaka od ušiju pa sve do uspravnog repa je gusta, kovrčava i mekana, te može biti različitih boja. Zbog raskošne dlake stvara se dojam da su mu prsa i tijelo široki. Noge su duge i ravne, a šapice okrugle.

 

Osobine

Mekodlaki pšenični terijer je pravi obiteljski pas, vrlo prijateljski nastrojen. Simpatične je naravi, nježan i umiljat i vrlo privržen obitelji. Dobro se slaže s djecom, a ako je adekvatno i rano socijaliziran, dobro će se slagati i s psima. No, kad je u blizini mačaka ili nekih drugih manjih životinja prorade njegovi lovački nagoni. Prema neznancima se također ponaša prijateljski.

 

Za razliku od mnogih inteligentnih pasmina, Mekodlaki pšenični terijer sluša svojeg vlasnika i želi mu udovoljiti, no ponekad pokaže svoju terijersku neovisnost i tvrdoglavost.  Energičan je i zaigran, pa mu je potreban ustrajan odgoj i dresura s pozitivnim metodama nagrađivanja. Vrlo rijetko laje, što je za terijere dosta netipično.

 

Okruženje i održavanje

Obzirom da nije pretjerano aktivan kad je u zatvorenom prostoru, Mekodlaki pšenični terijer može živjeti u stanu. No, treba mu dosta aktivnosti, igre i kretanja, pa bi malo dvorište bilo idealno. Lako se prilagođava na razna okruženja, no ipak preferira  krajeve gdje nije prevruće jer se na visokim temperaturama zbog svojeg vrlo gustog krzna može pregrijati.

 

Što se pak održavanja tiče, tu je nešto zahtjevniji. Naime, da bi krzno Mekodlakog pšeničnog terijera bilo uredno, potrebno ga je često četkati i češljati (minimalno 3 puta tjedno, ili čak svakodnevno). U protivnom, dlaka će se mrsiti, gubiti sjaj i bit će je teško rasčešljavati i otpetljavati. Ono što je dobro kod ovog terijera je da se ne linja, pa je zbog toga odličan pas za ljude s alergijom.

 

 

 

 Uzgajivači pasmine Mekodlaki pšenični terijer u Hrvatskoj
Ozon Media d.o.o. logo www.Pauza.hr www.MojLjubimac.hr