Web portal MojLjubimac.hr namijenjen je svim ljubiteljima životinja, vlasnicima kućnih ljubimaca i onima... više

Zapadno škotski bijeli terijer - Westie

Zapadno škotski bijeli terijer - Westie
Prilagodljiv, inteligentan i samouvjeren, Zapadno škotski bijeli terijer, poznat i kao Westie, jako je popularan obiteljski ljubimac.
Vaše ime*:
Email vašeg prijatelja*:
* - neophodno upisati
loading... Pošalji prijatelju ili odustani
Zapadno škotski bijeli terijer - Westie
Veličina: Veličina 1Veličina 2Veličina 3Veličina 4Veličina 5
Boja: bijela
Porijeklo: Škotska
Prosječni životni vijek: 11-14 godina
FCI kategorija: III - terijeri
Naziv na drugim jezicima: West Highland White Terrier (EN)

Zapadno škotski bijeli terijer - Westie

Prilagodljiv, inteligentan i samouvjeren, Zapadno škotski bijeli terijer, poznat i kao Westie, jako je popularan obiteljski ljubimac.

Osobine i ponašanje

Ovo energično malo stvorenje puno duha voli pažnju, interakciju i društvo svojih vlasnika. Neće biti dobar izbor za one koji nemaju dovoljno vremena ili sklonosti aktivnom životu, jer mu treba dosta igre i aktivnosti. Hrabar je, znatiželjan, voli juriti, a to znači da mora biti pod nadzorom u sigurnom okruženju kad nije na uzici. Međutim, Westie zna biti pomalo arogantan, tvrdoglav i zahtjevan, stoga će više odgovarati vlasniku koji već ima iskustva sa psima.

 

Ukoliko primijeti da se nešto neobično događa, lajat će da podigne galamu, zbog čega je dobar pas čuvar. Voli kopati i jako voli zvuk svog laveža, stoga budite spremni na sve osim mirnog i tihog života. Posesivan je kad su hrana i njegove stvari u pitanju.

 

Trudi se dominirati među psima istog spola, a s mačkama se nikako ne slaže. Zbog svog lovačkog nagona jurit će za malim životinjama koje trče, stoga mu nije za vjerovati kad je u njihovoj blizini.  Dobro se slaže s neznancima i s većom, nježnijom i obzirnijom djecom. Manja djeca su mu prebučna i pregruba.

 

Okruženje i njega

Westie je prilagodljiv i može živjeti u različitim klimatskim uvjetima. No, pripazite na vrhove njegovih ušiju koje su sklone opeklinama od sunca, u vrućim ljetnim mjesecima u vrlo sunčanom okruženju. Inače je Westie odličan pas za život u stanu u kojemu će se naigrati do mile volje. Voli putovati sa svojom obitelji. 

 

Održavanje i njegovanje je relativno jednostavno. Dovoljno ga je jednom tjedno isčetkati, povremeno okupati, te redovito šišati dlaku oko očiju i ušiju.

 

 

 

 

 Uzgajivači pasmine Zapadno škotski bijeli terijer - Westie u Hrvatskoj
Ozon Media d.o.o. logo www.Pauza.hr www.MojLjubimac.hr