Web portal MojLjubimac.hr namijenjen je svim ljubiteljima životinja, vlasnicima kućnih ljubimaca i onima... više

Bolesti mokraćnih puteva

Bolesti mokraćnih puteva
FLUTD (Feline lower urinary tract disorder ) ili FUS (Feline urologic sindrom) su sinonimi za bolesti donjih mokraćnih puteva koji se manifestiraju istim ili vrlo sličnim kliničkim simptomima.
Vaše ime*:
Email vašeg prijatelja*:
* - neophodno upisati
loading... Pošalji prijatelju ili odustani
Bolesti mokraćnih puteva

Bolesti mokraćnih puteva

FLUTD (Feline lower urinary tract disorder ) ili FUS (Feline urologic sindrom) su sinonimi za bolesti donjih mokraćnih puteva koji se manifestiraju istim ili vrlo sličnim kliničkim simptomima.


 Piše:

 Becky Martinović Požarić, dr.vet.med.

 

 

Rubrika

Veterinarski kutak

 

 

To su upala mokraćnog mjehura (cisititis) i uretre, formiranje mokraćnih kristala i kamenaca te djelomična ili potpuna opstrukcija (začepljenje) uretre.

 

Nitko ne zna zašto neke mačke oboljevaju od bolesti donjih mokraćnih puteva, a druge ne. Ne postoji samo jedan uzročnik FLUTD, već cijeli niz čimbenika koji uvjetuju pojavu bolesti.

 

Faktori rizika

DOB - Bolesti donjih mokraćnih puteva najčeše se javljaju kod mačaka od 2 do 6 godina starosti, iako se javljaju kod mladih i kod starih mačaka.

 

SPOL - Jednako se javljaju  kod muških i kod ženskih mačaka, ali kod muških postoji veći rizik od začepljenja uretre zbog anatomske razlike u građi uretre - kod mužjaka uretra je duža i uža.  

 

DEBLJINA - Pretjerana težina potiče FLUTD, pa kako kastrirane mačke imaju veće probleme s debljinom, kod kastrata imamo također češću pojavu bolesti.

 

PONAŠANJE - Manjak kretanja i vježbe mačaka koje ne izlaze van iz kuće, smanjeno uzimanje vode te neredovito čišćena posuda za pijesak može potaknuti mačku da rijeđe mokri. Smanjena učestalost mokrenja ima značajnu ulogu u pojavi FLUTD-a.

 

HRANA - Visoki postotak određenih minerala u hrani može povećati mogućnost stvaranja kristala u mokraći. Minerali magnezij i fosfor su sastojci najčešćih kristala - struvita, te je poželjno da hrana ima optimalne količine ovih minerala. Hrana koju mačka jede jednako tako utječe na kiselost mokraće. Struvitni kristali se stvaraju u alkalnoj mokraći, dok oksalati u kiselijoj mokraći, pa prehrana koja uvjetuje optimalnu kiselost mokraće je neophodna u nadzoru stvaranja kristala.

 

Idiopatski cistitis

U preko 60% slučajeva upale mokraćnog mjehura kod mačaka uzrok nije poznat (idiopatski znači da je nepoznat uzrok).

 

Idiopatski cistitis kod mačaka sličan je intersticijskom cistitisu kod ljudi. Smatra se da stres može imati važnu ulogu u razvoju idiopatskog cistitisa, kao što je promjena u broju članova obitelji (i ljudi i životinja), promjena prostora u kojem mačka boravi (preseljenje, odlazak na godišnji odmor i sl.), promjena mjesta njegovog jastuka na kojem spava ili posude za pijesak gdje obavlja nuždu, promjena hrane i bilo koja promjena u svakodnevnoj rutini.

 

Normalna sluznica mjehura štiti stijenku od urina. Kod idiopatskog cistitisa stijenka mjehura postaje porozna i propusna, sluznica je zadebljana i krvari, a mjehur postaje bolan.

 

Vrlo rijetko kod mačaka imamo bakterijsku upalu mjehura. Naime, mokraća mačke je jako koncentrirana pa ne predstavlja idealni medij za razvoj mikroorganizama.

 

Uroliti

15% do 20% slučajeva FLUTD-a su uzrokovani mokraćnim kristalima i to struvitima i oksalatima. Mnoge studije su pokazale da je prehrana primarni uzrok urolitijaze kod mačaka, međutim danas se zna da važniju ulogu ima ph mokraće. Alkalna mokraća čiji je ph iznad 7 omogućava stvaranje struvita, a kisela mokraća ispod ph 6 omogućuje stvaranje kalcijevih oksalata. Ovi kristali uzrokuju upalu, krvarenje, a ponekad i po život opasnu opstrukciju normalnog protoka mokraće iz mokraćnog mjehura.

 

Začepljenje uretre

Kombinacija kristala, sluzi, epitelnih ili krvnih stanica može formirati čepove i uzrokovati djelomičnu ili potpunu opstrukciju uretre. Ovo zahtjeva hitnu medicinsku pomoć, naime ako mačka ne može mokriti, vrlo brzo, čak u roku 24 sata  može doći do uremije i smrti.

 

 

Simptomi bolesti mokraćnih puteva

Sve bolesti donjih mokraćnih puteva bez obzira na uzrok imaju iste simptome:

  • učestalo mokrenje - mačka učestalo mokri male količine mokraće bilo u posudu za pijesak, ali vrlo često i izvan njega, te se napinje prilikom mokrenja
  • bolnost prilikom mokrenja - mačka prilikom mokrenja bolno mijauče ili urla
  • prekomjereno lizanje genitalija
  • depresija i skrivanje - mačka se često povlaći i traži osamu
  • slabo jede ili uopće ne jede
  • povraćanje

 

Mačka kod koje dolazi do začepljenja uretre se slično ponaša. Međutim, kako vrijeme prolazi, mjehur se puni mokraćom i uzrokuje bolno rastezanje mjehura. Ako životinju i blago dodirnete u području abdomena, ona izrazito bolno reagira. Već za nekoliko sati slijedi zatajenje bubrega i uremija. Mačka može zbog boli, bolno plakati ili urlati, traži osamu, prestaje jesti i piti, povraća, postaje letargična te na kraju nastupa koma i smrt. Opstrukcija uretre je ozbiljno stanje te zahtjeva hitnu veterinarsku intervenciju. Ukoliko se opstrukcija ne liječi slijedi smrt. Zato svaku mačku za koju se sumnja da pati od opstrukcije uretre treba hitno odvesti veterinaru.

 

Dijagnoza

Dijagnoza se bazira na anamnezi, kliničkoj slici, pretrazi mokraće te rtg ili ultrazvučnoj pretrazi abdomena. Pretragom mokraće test trakicama dobit ćemo važne podatke kao što je ph (kiselost) urina, njena specifična težina (koncentracija), prisutnost leukocita, proteina, krvi itd., a  mikroskopskom pretragom mokraće ćemo utvrditi prisutnost i vrstu kristala. Pretragom krvi utvrditi ćemo da li se radi o upali i infekciji te ćemo dobiti uvid u funkciju bubrega (urea, kreatinin).

 

Liječenje

Blokirana uretra zahtjeva hitnu veterinarsku intervenciju. Čep iz penisa mora biti uklonjen, a mjehur ispražnjen. Ponekad je dovoljno i blagim pritiskom masirati penis da bi se istjerao čep, u protivnom je potrebno uvesti kateter što će zahtjevati blagu sedaciju, pa čak i narkozu mačke jer je zahvat neugodan i bolan. Mačku je potrbno staviti na i/v  infuziju kako bi se razvodnio i isprao toksin iz krvi te kako bi se smanjo rizik od narkoze za bubrege. Nakon što se uvede kateter i isprazni mjehur potrebno je isprati mjehur u više navrata sterilnom fiziološkom otopinom. Veterinar će odlučiti da li je potrebno duže ostaviti kateter (max.1-3 dana), kojeg je najbolje prišiti za kožu prepucija i staviti zaštitni ovratnik kako ga životinja ne bi izvukla van.

 

Za mačke kod kojih se ponavlja opstrukcija uretre unatoč poduzetim preventivnim mjerama, postoji operativni zahvat perinealna uretrostomia kojim bi se smanjila opasnost od smrti zbog urinarnih blokada. Ovom operacijom se skraćuje penis i proširuje uretralni otvor što omogućuje prolaz kristalima. Ovaj zahvat nije namjenjen za liječenje FLUTD-a, već samo smanjuje rizik od teške, po život opasne komplikacije ove bolesti.

 

Mačke kod kojih uretra nije začepljena, ali pokazuju simptome FLUTD-a, potrebno je tretirati lijekovima protiv upale i bolova, te lijekovima za opuštanje mišića kako bi se smanjio nemir i nagon povezan s ovom bolesti. Upotreba antibiotika kod takvih bolesnika je još uvijek kontroverzna, studije su pokazale da su bakterijske infekcije prisutne u manje od 20% slučajeva. Međutim, ako urinokultura potvrdi bakterijsku infekciju, u liječenje treba uključiti i antibiotike.

 

Važan korak u liječenju  FLUTD-a je promjena ph mokraće kako bi se otopili kristali u mokraćnom mjehuru bez obzira da li je došlo do začepljenja uretre ili ne. Struvitni kristali se javljaju kod alkalične mokraće (ph je veći od 7). Ako takvu mokraću zakiselimo, dolazi do otapanja struvitnih kristala i spriječava se stvaranje novih. S druge strane, oksalati se javlju kod kiselije mokraće. Ako kod takve mokraće povisimo ph, oksalati se neće otopiti, ali ćemo tako spriječiti stvaranje novih. Stoga je vrlo važno da se tijekom dijagnostičkog procesa ispravno identificiraju kristali.

 

 

Prevencija

Da bi se spriječilo stvaranje kristala potrebno je održavati ph mokraće između 6,0 i 6,5, a to nam omogućuje veterinarska dijetalna hrana. Veterinarska dijetalna prehrana igra važnu ulogu u liječenju i prevenciji ove bolesti. Specijalno formuliranu hranu za liječenje i prevenciju ove bolesti možete dobiti u veterinarskim ljekarnama i kod većine veterinara i to suhu dehidriranu hranu  kao i konzerviranu. Kliničke studije pokazuju da je suha hrana manje učinkovita od konzervirane (sadrži više vlakana i pepela). Bez odgovarajuće prehrane, FLUTD se može ponoviti u više od 50% slučajeva. U nekim slučajevima FLUTD se ponavlja usprkos medicinskoj prehrani.

 

Osim dijetalne hrane, mački je potrebno omogućiti slobodan pristup do svježe vode. Povećana potrošnja vode povećat će i broj uriniranja, pa se tako mokraćni mjehur ispire. Naime, većina medicinske hrane za spriječavanje FLUTD-a  ima veću količinu soli kako bi potaknuli životinju da poveća potrošnju vode. Važno je da posuda za pijesak bude mački lako dostupna i redovito čišćena jer mačka može odbiti mokriti u prljavu posudu.

 

Koliko je moguće potrebno je izbjegavati situacije koje su stresne za mačku.

 

FLUTD ima visoku stopu recidiva. Vlasnici mačaka koje su barem jednom imali simptome FLUTD-a moraju povremeno kontrolirati mokraću kod svojeg veterinara.

 

 

(Foto: SXC.hu)

Ozon Media d.o.o. logo www.Pauza.hr www.MojLjubimac.hr